ER DER TALE OM ET SELVMÅL FRA TOBAKSINDUSTRIEN?

British American Tobacco er en af de helt store spillere på tobaksmarkedet. Virksomheden ligger i top 10 over de største virksomheder på børsen i London, og er markedsleder i 55 lande med mærker som for eksempel Dunhill, Kent, Lucky Strike, Pall Mall og mange andre. I 2016 solgte British American Tobacco ifølge deres egne tal svimlende 665 milliarder cigaretter, og derudover store mængder løs tobak, snusprodukter og cigarer.

 

Man kan derfor spørge sig selv, hvad der får en så succesfuld tobaksvirksomhed til at bestille en undersøgelse af skadevirkningerne fra damp versus røg, når resultatet næsten er givet på forhånd. Umiddelbart kunne det ligne et selvmål, men sagen er, at British American Tobacco siden 2013 sideløbende har beskæftiget sig med udvikling og salg af damper-produkter, herunder deres dampmærke Vype. Som så mange andre har de for længst set ”skriften på væggen”, og er derfor i fuld gang med at forberede sig på fremtidens verdensbillede.

BASERET PÅ EN 3D-MODEL AF DE MENNESKELIGE LUFTVEJE

Forskningsprojektet, der var ledet af Dr. James Murphy, tog udgangspunkt i en 3D-model af de menneskelige luftveje. Her blev vævet i hals og lunger gennem 60 minutter konstant udsat for henholdsvis tobaksrøg og damp med samme nikotinindhold. Herefter blev den genetiske påvirkning målt efter 24 og 48 timer.

I forsøget med tobaksrøg var 873 gener påvirkede efter 24 timer, og efter 48 timer var 205 gener fortsat påvirkede. Når vævet blev udsat for damp, var der imidlertid kun 3 gener påvirkede efter 24 timer, og kun et enkelt gen var fortsat påvirket efter 48 timer.

Forsøget blev derefter gentaget med den forskel, at dampen blev tilsat dobbelt nikotinmængde, mens tobaksrøgen blev holdt på det oprindelige niveau. Fordoblingen af nikotinindholdet i dampen gav dog ikke anledning til nævneværdige ændringer i resultaterne.

”Forskellen er slående”, vurderer James Murphy, der med forsøget mener at have dokumenteret, at tobaksrøgen har en langt større skadelig effekt på cellerne i luftvejene end damp.

Det er også meget interessant, at en fordobling af nikotinen i dampen ikke bevirkede nævneværdig forskel på resultatet. Det underbygger påstanden om, at det ikke er nikotinen i sig selv, der er farlig, men derimod de mange skadelige stoffer, der skabes og frigives ved selve afbrændingen af tobakken.

 

Dine gener påvirkes markant mindre ved brug af e-cigaretter end ved tobaksrygning.

HVORFOR TESTE PÅ GENER?

Når man i forsøget har valgt at teste på generne, hænger det sammen med, at påvirkede gener er et udtryk for oxidativt stress i cellerne, hvilket producerer frie radikaler. Frie radikaler kan skade de omkringliggende proteiner, cellevægge og gener. Tidligere studier har netop vist en klar sammenhæng mellem oxidativt stress og udviklingen af en lang række alvorlige sygdomme som for eksempel kræft og Alzheimers, og der er også påvist øget aldring af kroppen.

Forsøget bygger dermed på den antagelse, at antallet af påvirkede gener langt hen ad vejen kan tages som et udtryk for, hvor farlig tobaksrøgen og dampen er for kroppen.

POSITIV KRITIK FRA EKSTERN SIDE

Det omtalte forsøg var bestilt og betalt af British American Tobacco, og det var også virksomhedens egne produkter, der blev anvendt i forsøget. Professor Peter Hajek fra Queen Mary University of London mener derfor, at “det ville være godt at få resultaterne bekræftet af uafhængige forskere . . og med andre typer af e-cigaretter”. I bund og grund mener han dog, at undersøgelsen fra British American Tobacco kan tages for pålydende: ”Under alle omstændigheder ville jeg forvente, at en uafhængig gentagelse af forsøget ville give samme resultater".

Professor Peter Hajek, der er chef for universitetets tobaks-afhængigheds forskning (the Tobacco Dependence Research Unit) mener da også, at det er godt nyt for alle rygere, der hidtil ikke har turdet skifte til e-cigaretten på grund af diverse skrækkampagner. ”Undersøgelsens resultater bakker op om både sund fornuft og vores hidtidige viden om e-cigaretter, der indikerer, at dampning er markant mindre farlig end rygning”.

STADIG STOR MODVILJE MOD DAMP I VISSE KREDSE

Selv om mængden af dokumentation om tobaksrøg og damp øges fra dag til dag, er der stadig mange, der stædigt holder fast i, at e-cigaretten ikke kan anbefales som alternativ til tobakken, før langtidsvirkningerne er 100% afdækkede. Eftersom tobaksrøgens skadelige virkninger allerede er veldokumenterede, kan det dog synes som en lidt bagvendt tilgang til tingene. Flere har eksempelvis sammenlignet situationen med et sikkerhedsforbud mod at bruge den måske glatte brandtrappe, selv om der er ild i huset.

Retfærdigvis skal det dog nævnes, at visse undersøgelser indikerer, at der måske kan være visse helbredsskadelige virkninger ved damp, om end de langt fra er så alvorlige som skadevirkningerne fra tobaksrøgen. Det handler for eksempel om risiko for stivhed i luftvejene og øget risiko for hjerteproblemer.

En bekymring hos damp-modstandere er desuden, at de mange spændende smagsvarianter indenfor e-juice måske kan være medvirkende til, at unge, som ellers ikke ryger, begynder at dampe. Det skal dog holdes op imod, at flere damper-organisationer fremhæver netop de spændende smage som den faktor, der kan være afgørende for, at rygere beslutter sig for at skifte over til den sundere damp.

Mængden af dokumentation, der underbygger e-cigarettens overlegenhed i forhold til tobaksrygning, er dog stadigt stigende. Eksempelvis vurderede det engelske sundhedsvæsen Public Health England allerede i 2015, at e-cigaretter er omkring 95% mere sikre at bruge end almindelige cigaretter. Det bakkes også op af engelske NHS (National Health Service), der anbefaler damp som et bedre alternativ til tobaksrøg.

Du kan læse hele artiklen her

NYE REGLER KAN SES SOM ET KOMPROMIS MELLEM DE TO LEJRE

Det er velkendt, at tobaksindustrien er særdeles velbeslået, og derfor har ressourcer til at drive omfattende lobbyvirksomhed til fordel for tobakken. Det er givetvis en af årsagerne til, at dampen fortsat har så svære vilkår. Som bekendt er der kommet nye EU-regler på området med TPD (Tobacco Products Directive), og de kan faktisk godt ses som en sejr for dampen, hvis man tager de positive briller på. Lobbyisterne havde nemlig på forhånd agiteret for et komplet forbud mod damp, men sådan gik det heldigvis ikke. I stedet blev der blot tale om visse stramninger på området. I hovedtræk betyder det, at:

- En tank må højst have en kapacitet på 2 ml.
- E-juice må sælges i portioner af højst 10 ml pr. Flaske.
- Som udgangspunkt må nikotinindholdet i e-juice ikke overstige 20 mg pr. ml.
- E-juice skal leveres i børnesikrede flasker.
- Tilsætningsstoffer som eksempelvis farve, koffein og taurin er forbudt.
- Det er nu et krav, at alle tekster på emballage og indlægsseddel skal være på lokalsproget.
- E-cigaretter og e-juice skal godkendes af lokale sundhedsmyndigheder før salg.

Ønsker du at læse hele artiklen som den engelske avis The Sun har bragt, så kan du finde den her:

The Sun E-cigarettes cause ’significantly less damage to our DNA than cigarettes”

 

1 vare(r)

pr. side

Sorter efter: Sortering
MELLEM RYGESTOPPAKKE
(7)

MELLEM RYGESTOPPAKKE

249 kr
249

Hurtigt overblik

EFFEKTIVT RYGESTOP MED EN E-CIGARET I GOD KVALITET


E-cigaretter er for mange et langt mere effektivt redskab til rygestop end nikotinplastre, tyggegummi og andre metoder. Her får du et startsæt med en gedigen mærkevare e-cigaret og ekstra tilbehør.


E-cigaretten i pakken er af den populære sub-ohm type, der foretrækkes af mange på grund af den ekstra fyldige damp. Den er lige til at gå til, og foruden den medfølgende kvik-start brugsanvisning, giver vi dig også et lynkursus nedenfor.


DEN MELLEMSTORE RYGESTOPPAKKE INDEHOLDER FØLGENDE:  • eGo Aio - komplet med batteri og indbygget tank

  • 2 x coils 0,6 ohm, BF SS316

  • Drip tip

  • 2 x 10 ml e-juice fra True Vapor

  • USB lade-kabel

  • Silikone-etui til e-cigaretten

  • Kvik-start brugsanvisning

  • Garantibevis


 


Husk at montere en coil i e-cigaretten, påfyld e-juice, og vent 10 minutter før den tages i brug. 


 


Joyetech Cubis BF Coil - Hvis du ønsker ekstra coils til din eGo Aio, så kan du læse mere om dem her. Vær opmærksom på coil at eGo Aio ikke kan anvende coils under 0,3 ohm, og vi anbefaler derfor at du tager coilen med 0,6 ohms modstandstyrke, da denne virker bedst sammen med eGo Aio.


 


Læs mere om Mellem Rygestoppakke nedenfor.

Få dig et e-cigaret rygestop sæt

Ovenfor ser du vores 3 allermest populære rygestop sæt. De forskellige valgmuligheder giver dig mulighed for at finde en model der passer netop til din rygetrang. Mellem rygestoppakke er den allermest populære e-cigaret vi har, som har bragt flest til et totalt rygestop.

El-Cigaret Gå til kategorien med alle el-cigaretter her. Der er simple begyndersæt, almindelige start sæt, samt meget avancerede modeller til den erfarne bruger.