E væske går under adskillige navne, men det mest anvendte er e-væske, rygevæske eller e-juice. Alle e væsker kommer i et stort udvalg af smage og nikotinstyrker. Smag er en individuel sag og det er ganske afgørende for en hvordan det føles at dampe. Smagene er primært delt op i 3 kategorier: Tobak, Menthol og Frugt. Er man helt ny, er det bare med at kaste sig ud i sortimentet og prøve en masse forskellige smage af. De fleste finder ikke favoritsmagen i første hug og mange nyder faktisk også at have flere forskellige smage at skifte imellem. Når det kommer til nikotinstyrken, så er det også en vigtig faktor for ens dampoplevelse. Det handler om at finde et tilpas niveau, hvor niktotinen hverken er for stærk eller for mild. Er man helt ny damper, så kan det være svært at fastslå, hvilken nikotinstyrke man skal starte ud med. Det kommer i høj grad også an på det e cigaret udstyr der vælges, så derfor vil vi nu kommer nærmere ind på dette.

Hvad betyder nikotinstyrken?

Det er muligt at købe  e juice med nikotin og e juice uden nikotin. Nikotinstyrken på en given e væske måles i milligram pr milliliter. Der er mange der gerne vil have en håndgribelig måde at kunne forstå de forskellige nikotinstyrker på. Nedenfor finder du et skema som groft indeler de forskellige nikotinstyrker i kategorier og sammenligner med almindelige cigaretter. Det er til at tage og føle på og er let forståeligt, men tager ikke højde for hvilket udstyr der anvendes til at dampe e-væskerne. 


E juice med nikotin inddelt i styrker 

Du kan se samtlige e væske smage og nikotinstyrker her

 Nikotinindhold

 Svarer til

 0 mg/ml

 Helt uden nikotin

 6 mg/ml

 En ekstra mild cigaret

 11/12 mg/ml

 En Light Cigaret

 16/18 mg/ml

 En almindelig cigaret

 24 mg/ml

 En ekstra stærk cigaret
 (fx uden filter)


Sådan finder du din nikotinstyrke, hurtigt og let

Den hurtige og letteste tilgang til at komme godt i gang med e cigaretter er, at tage udgangspunkt i skemaet ovenfor med mulighed for at justere doseringen af nikotin hen ad vejen. I så fald skal du blot tage udgangspunkt i hvad du er vant til at ryge. Ryger du eksempelvis Light cigaretter, så vil ca. 12 mg. være et godt udgangspunkt. Er du stadig i tvivl, eller føler du at du ligger i gråzone, mellem 2 styrker, så start ud med den stærkeste. Det vigtigste er i første omgang at komme væk fra cigaretterne og her betyder det meget, at du bliver "mættet" nikotinmæssigt. Så start hellere lidt for stærkt end for mildt, da det ellers kan være meget svært at holde sig fra at ryge. Har man den rigtige nikotinstyrke er det ikke svært at glemme cigaretterne og dampe i stedet. Når man er kommet godt i gang kan man lige så stille trappe ned for nikotinstyrken på e væsken. Hvis man ønsker at stoppe helt med nikotinen kan mange med lidt god vilje komme ned på 0 mg/ml, og dermed være fri for sin afhængighed af nikotin. 

Hvor meget nikotin leverer e cigaretter ift. traditionelle cigaretter?

Leverer e cigaretter den samme mængde nikotin til blodbanen som en traditionel cigaret? Svarer er – Nej!  En research gruppe kaldt, Group3, har foretaget en undersøgelse af  nikotin optagelse fra e cigaretter. De er kommet frem til, at nikotin optagelse fra e-cigaretter var signifikant lavere i forhold til tobaks cigaretter. Overraskende var det, at 5 minutters e cigaret forbrug førte til ⅓ til ¼ af de nikotin niveauer der opnås ved at ryge en tobaks cigaret. Selv efter 1 times brug, kunne brugerne ikke opnå nikotin niveauer svarende til at ryge 5 minutter på en rigtig cigaret. Undersøgelsen viste også, at de nye generationer af e cigaretter var mere effektive i nikotin levering. Leveringen af nikotin lå på niveauer der lå 35-72% højere end hvad man observerede ved brug af første generations e cigaretter. Disse resultater er næsten identisk med en undersøgelse foretaget af Scientific Reports4. Den konkluderede: I forhold til at ryge en tobaks cigaret, leverede en e cigaret ⅓ til ¼ af nikotinmængden. De nyere e cigaretter var mere effektive i nikotinleveringen, men leverede stadig nikotin meget langsommere, sammenlignet med tobaks cigaretter. Baseret på disse undersøgelser fremgår det, at damp fra e væske giver en væsentligt lavere nikotinlevering ift. en traditionel cigaret. Det er interessant at bemærke, at begge forsøg viste, at den nyere generation e-cigaretter leverede mere nikotin end de oprindelige e-cigaret versioner (dem som ligner en rigtig cigaret). Dette bringer os til vores næste spørgsmål. 

Jo bedre e cigaret udstyr, des mere niktotin får du

Har det udstyr der bruges, herunder tank og hardware, betydning for optagelsen af nikotin? Svaret er: Ja! Tobak Control5 har foretaget en undersøgelse om e cigaretter og nikotin. Ved brug af automatiseret udstyr til at suge i cigaretter og e cigaretter, kom de frem til, at nikotinudbyttet fra e-cigaretter giver mindre nikotin pr. pust ift. traditionelle cigaretter. Yderligere kom de frem til, at e-cigaretter leverer kun beskedne nikotinkoncentrationer, såfremt forsøgsgruppen består af uerfarne e-cigaret brugere, mens de mere erfarne dampere faktisk var i stand til at opnå koncentrationer svarende til dem, der produceres fra traditionelle cigaretter. Derfor er måden hvorpå man bruger e cigaretter vigtigt for hvor meget nikotin man eksponeres for. Lignende resultater blev beskrevet i The Oxford Journal6.

Tidligere rapporter har beskrevet minimal nikotinlevering ved brug af e cigaretter. I de undersøgelser, indgik cigaret rygere, der ikke var erfarne e cigaret brugere. Endvidere var de anvendte e cigaretter små e cigaretter, der til forveksling ligner en traditionel cigaret, der som bekendt ikke frigiver den samme mængde nikotin. I en nyere undersøgelse, har man anvendt erfarne e cigaret brugere som har benyttet deres foretrukne udstyr, opfyldt med deres foretrukne e væske og nikotin koncentration. Under disse betingelser optog brugerne langt mere nikotin under deres dampning. Dette er således et vigtigt område at have fokus på for fremtidig forskning, da resultaterne kan påvirkes betydeligt afhængigt af  det anvendte udstyr samt brugernes erfaring med e cigaretter.  Undersøgelserne fortæller os, at ved hjælp af forskellig e cigaret hardware,  opnås der stor forskel på hvor effektivt nikotinen absorberes i kroppen og at det ligeledes har en væsentlig betydning, om brugeren er erfaren eller ej. Det siger sig selv, at det også er afgørende om der anvendes 6mg nikotin ift. 18mg. Vælger man at anvende godt dampudstyr, bør det gå hånd i hånd med at man trapper ned i de lavere nikotin styrker.

Hvilket udstyr udvinder nikotinen bedst?

Mange vil sikkert spørge sig selv: Hvad er godt udstyr og hvordan ved jeg om jeg benytter udstyr der øger optagelsen af nikotin?. Som udgangspunkt kan det siges, at binder man selv sine coils i eksempelvis en Kayfun eller dripper, (også kaldt rebuildable) så arbejder man med udstyr der virkelig udskiller nikotinen effektivt. Bruger man mods, som fx Eleaf iStick 30W med tilhørende Subtank Nano, eller andet subohm udstyr, så vil du ligeledes blive eksponeret for en forholdsvis stor mængde nikotin, dog stadig en smule mindre end ved ”selvbyggede” coils.  Anvendes eGo/EVOD batteri med en CE4 tank, vil nikotinmængden udvundet falde betydeligt, men påsættes en lidt bedre tank, såsom Aspire CE5, vil det igen forbedre nikotinudvindelsen – dog slet ikke på niveau med hvad subtank leverer. Udstyret er altså afgørende for hvilken nikotinstyrke du bør vælge. Generelt kan det siges, at anvendes det bedste udstyr, såsom Subtank, så vil 6mg nikotin kunne tilfredsstille de fleste, hvorimod benyttes eGo CE4, så skal der anvendes 18mg eller over, for at få en lignende mængde nikotin.

Jeg håber du har fået brugbar information ud af dette indlæg. Har du spørgsmål til  noget omkring vores produkter eller webshop er du altid velkommen til at kontakte kundeservice på info@din-ecigaret.dk

God fornøjelse med dampen.

33 vare(r)

pr. side

Sorter faldende

33 vare(r)

pr. side

Sorter faldende