Førende Forskningsleder udtaler sig om e-cigaretter

Vi henviser i denne artikel eksternt, da vi som forhandlere af e-cigaretter ikke udtaler os om e-cigaretter og sundhed.

Karl Erik Lund er en af de førende kapaciteter i Norge inden for viden om cigaretter, tobak, snus og e-cigaretter, og han sætter tit e-cigaretter i perpektiv. Her kan du læse om hans udtalelser tilbage i 2013 og holde dem op mod hans standpunkt i dag.

  • Profil: Karl Erik Lund
  • Forskningsleder – Folkehelseinstituttet Norge.
  • Afdeling: Rusmiddelbruk.
  • Dr. Polit
  • 30 års forskningserfaring inden for tobaks- og nikotinadfærd.

 


 

Tilbageblik:

"E-cigaretter kan give helserevolution”

Dette lød overskriften på artiklen i det norske Dagbladet i 2013, hvor forskningsleder for SIRUS* Karl Erik Lund udtaler sig om e-cigaretter. På dette tidspunkt er det ikke lovligt at forhandle e-cigartter med nikotin i Norge.

*Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) er siden blevet en del af det norske Folkehelseinstituttet.

I sin rapport «Hva er elektroniske sigaretter, hvor farlige er de og hvordan bør de reguleres» undersøger Karl Erik Lund skadesomfanget ved brug af e-cigaretter, samt vurderer hvordan Norge bør regulere e-cigaretter.

 

Opfordring til lovændring

I artiklen kan du læse om hvad SIRUS opfordrer til, i form af en lovændring. Her kan du også læse hvordan Karl Erik Lund forholder sig til, hvor vidt han synes at e-cigaretter skal kunne markedsføres eller ej.

Allerede i 2013 stod Karl Erik Lund frem og udtalte sig om e-cigaretter og deres virkning, og også hvad hans holdning var til langtidsvirkningerne ved brug af e-cigaretter. I 2013 var der omkring 1 million rygere i Norge, hvoraf 200.000 ansås som uhelbredeligt nikotinafhængige.

I Rapporten lægges der også vægt på at der er rigtig mange former for e-cigaretter på markedet, og at dette bør reguleres. Ifølge rapporten bør der være høje standarder og regulering, så det sikres at kvaliteten af e-cigaretterne er i top. Lund mener at det er op til myndighederne at sikre at den e-væske der bruges i e-cigaretter ikke indeholder farlige kemikalier, samt at produkterne er veldeklarerede.

 

Skal e-cigaretter være omfattet af rygeloven?

Dette er også et af de spørgsmål som Karl Erik Lund tager op, og du kan læse hvad han mener om dette i rapporten i linket nedenfor.

Du kan læse hele artiklen fra dagbladet og se interviewet her

Dagbladet.no

 


 

Hvad siger Forskningslederen om e-cigaretter i dag?

Beskeden fra Karl Erik Lund var klar, men hvor er vi i dag?

På Norges TV2 var Karl Erik Lund i studiet mandag den 1. November 2016, hvor der blev plads til et par spørgsmål og svar.

Der er en kraftig stigning i antallet af nordmænd der benytter e-cigaretter, og heraf benytter 9 ud af 10 e-cigaretter med nikotin. I Norge er det ikke lovligt at sælge e-cigaretter med nikotin, så befolkningen er nødstedt til selv at anskaffe sig produkterne via bl. a. internettet.

I Interviewet lægger Karl Erik Lund endnu engang vægt på vigtigheden af god deklarering af produkter, når det kommer til e-cigaretter, således at folk ved hvad de får mellem hænderne. Han (Karl Erik Lund) udtaler sig igen om sin holdning til e-cigaretter generelt, og nedenfor i linket kan du se mere om det.

Karl Erik Lund refererer til studier foretaget på dyr og mennesker og resultaterne heraf.

Du kan se hele interviewet her.

TV2.NO 

 


 

 

Andre tvivlsspørgsmål om e-cigaretter

Er der andre ting omkring e-cigaretter du er i tvivl om? her kan du finde masser af information.

e-cigaret nyhedsblog

E-cigaret nyheder - Vi har hos Din eCigaret en nyhedsblog hvor vi bringer dig hvad der rører sig inden for emnet e-cigaretter. Du kan finde info om lovgivning og politik, test af e-cigaretter og meget andet.

 

Er nikotin skadeligt?

Er nikotin skadeligt - Dette er et spørgsmål mange stiller sig selv. I artiklen her, henviser vi til artikler hos dailycaller.com, som forsøger at besvare dette spørgsmål.

 

Er e-cigaretter skadelige?

Er e-cigaretter skadelige - Vi som forhandlere udtaler os ikke om dette emne, men du kan se hvad TV2 nyhederne bragte her.

 

E-cigaretter

e cigaret - Gå til forsiden og find alle e-cigaret modeller, e-juice og alt det andet udstyr, så du kan se hvordan de ser ud.