Førende Forskningsleder bakker op om e-cigaretter

Karl Erik Lund er en af de førende kapaciteter i Norge inden for viden om cigaretter, tobak, snus og e-cigaretter, og han sætter tit e-cigaretter i et interessant perpektiv. Her kan du læse om hans udtalelser tilbage i 2013 og holde dem op mod hans standpunkt i dag.

  • Profil: Karl Erik Lund
  • Forskningsleder – Folkehelseinstituttet Norge.
  • Afdeling: Rusmiddelbruk.
  • Dr. Polit
  • 30 års forskningserfaring inden for tobaks- og nikotinadfærd.

 


 

Tilbageblik:

"E-cigaretter kan give helserevolution”

Dette lød overskriften på artiklen i det norske Dagbladet i 2013, hvor forskningsleder for SIRUS* Karl Erik Lund anser e-cigaretterne som et middel der kan komme til at redde mange menneskeliv. Dette til trods for at det pt ikke er tilladt at sælge e-cigaretter med nikotin i Norge.

*Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) er siden blevet en del af det norske Folkehelseinstituttet.

I sin rapport «Hva er elektroniske sigaretter, hvor farlige er de og hvordan bør de reguleres» undersøger Karl Erik Lund skadesomfanget ved brug af e-cigaretter, samt vurderer hvordan Norge bør regulere e-cigaretter.

 

Opfordring til lovændring

SIRUS anbefaler stærkt en lovændring der frigører e-cigaretter på markedet og giver dem konkurrencefordele. Ifølge Lund bør e-cigaretten kunne markedsføres således at rygere i den brede befolkning er bevidste om muligheden for at vælge e-cigaretter som et sundere alternativ til almindelige cigaretter med tobak.

Allerede i 2013 stod Karl Erik Lund frem og udtalte at e-cigaretter ingen akut medicinsk virkning har, og at langtidseffekterne er meget mindre end ved almindelig tobaksrøg. I 2013 var der omkring 1 million rygere i Norge, hvoraf 200.000 ansås som uhelbredeligt nikotinafhængige. Disse mennesker mener Lund at det er ekstremt vigtigt at give et alternativ til bare at pulse løs på cigaretterne.

"At forbyde e-cigaretter svarer til at spærre nødudgangen fordi brandtrappen er glat. Det giver ingen mening."

Lige så meget som rapporten bakker op om e-cigaretter, så lægges der også vægt på at der er rigtig mange former for e-cigaretter på markedet, og at dette bør reguleres. Der bør være høje standarder og regulering, så det sikres at kvaliteten af e-cigaretterne er i top. Lund mener at det er op til myndighederne at sikre at den e-væske der bruges i e-cigaretter ikke indeholder farlige kemikalier, samt at produkterne er veldeklarerede.

 

Skal e-cigaretter være omfattet af rygeloven?

E-cigaretter gengiver bedre følelsen af at ryge end noget andet alternativ til almindelige cigaretter. Du suger i mundstykket, og kan derefter blæse damp ud så det føles som at ryge. Der er stor forskel på røg og damp, og her tilføjer Karl Erik Lund:

"Dampen fra e-cigaretter er ikke farlig at blive eksponeret for, så de bør heller ikke blive omfattet af rygeloven." 

Du kan læse hele artiklen fra dagbladet her

Dagbladet.no - E-sigaretter kan gi helserevolusjon

 


 

Hvad siger Forskningslederen om e-cigaretter i dag?

Beskeden fra Karl Erik Lund var klar, men hvor er vi i dag?

På Norges TV2 var Karl Erik Lund i studiet mandag den 1. November 2016, hvor der blev plads til et par spørgsmål og svar.

Der er en kraftig stigning i antallet af nordmænd der benytter e-cigaretter, og heraf benytter 9 ud af 10 e-cigaretter med nikotin. I Norge er det ikke lovligt at sælge e-cigaretter med nikotin, så befolkningen er nødstedt til selv at anskaffe sig produkterne via bl. a. internettet.

I Interviewet lægger Karl Erik Lund endnu engang vægt på vigtigheden af god deklarering af produkter, når det kommer til e-cigaretter, således at folk ved hvad de får mellem hænderne. Han (Karl Erik Lund) anser e-cigaretter som et vældig fint produkt at kunne tilbyde rygere som alternativ til almindelige cigaretter.

Karl Erik Lund udtaler at alt tyder på at skadeligheden ved brug af e-cigaretter er langt langt mindre end den du oplever ved almindelig tobaksrygning. Han refererer til studier foretaget på dyr og mennesker, at påvirkningen af damp fra e-cigaretter fremkalder meget færre akutte reaktioner end røgen fra cigaretter.

 

Storryger går fra 90 til 0 smøger om dagen

I God Morgen Norge slutter de med en solstrålehistorie om Frank Tinmannsvik på 58, der er gået fra at ryge op mod 90 cigaretter om dagen til at stoppe helt med at ryge. Han har trappet ned fra 36 mg nikotin pr ml, til 3 mg, og tror ikke selv at der går lang tid før han er helt nede på 0 mg, og dermed bliver nikotinfri og slipper af med sin afhængighed.

Frank glæder sig over at kunne være der for sine børnebørn, og mener selv, at hvis det ikke havde været for e-cigaretten, så havde han været død.

Du kan se hele interviewet her.

TV2.NO - Røykte 90 om dagen - e-sigarett ble redningen

 


 

 

Andre tvivlsspørgsmål om e-cigaretter

Er der andre ting omkring e-cigaretter du er i tvivl om? her kan du finde masser af information.

e-cigaret nyhedsblog

E-cigaret nyheder - Vi har hos Din eCigaret en nyhedsblog hvor vi bringer dig hvad der rører sig inden for emnet e-cigaretter. Du kan finde info om lovgivning og politik, test af e-cigaretter og meget andet

 

Er nikotin skadeligt?

Er nikotin skadeligt - Artiklen her fjerner myten om skadeligheden af nikotin. Mange tror fejlagtigt, at det er nikotinen, der er mest skadelig i cigaretter, men det er det faktisk ikke. Læs den spændende artikel her.

 

Er e-cigaretter skadelige?

Er e-cigaretter skadelige - Læs opsummeringen af de spændende forskningsresulater der giver dig sandheden om e-cigaretter. Det Britiske Sundhedsministerium har mange gange gået forrest mht. tilegning af viden om e-cigaretter, og her leverer de også meget interessante resultater.

 

E-cigaretter i bredt udvalg

e cigaret - Gå til forsiden og find alle e-cigaret modeller, e-juice og alt det andet udstyr, så du kan finde præcis den der passer dit behov. Der er masser at vælge imellem, og skulle du være i tvivl, så kan du altid kontakte vores kundeservice.