E væske går under adskillige navne, men det mest anvendte er e-væske, rygevæske eller e-juice. Alle e væsker kommer i et vidtspændende udvalg af smage og nikotinstyrker. Smag er en individuel sag, og det er ganske afgørende for en, hvordan det føles at dampe. Smagene er primært delt op i 3 kategorier: Tobak, Menthol og Frugt. Er man helt ny i dampverdenen, så kan man sagtens komme til at skulle prøve sig frem i de forskellige smagsuniverser inden man finder en favoritsmag. De fleste finder ikke deres favoritsmag i første omgang og mange skifter faktisk også mellem flere forskellige smage.

Når det kommer til nikotinstyrken, så er det en vigtig faktor for ens dampoplevelse. Det handler om at finde et tilpas niveau, hvor niktotinen hverken er for stærk eller for mild. Er man helt ny damper, så kan det være svært at fastslå, hvilken nikotinstyrke man skal starte ud med. Det kommer også an på det e cigaret-udstyr, der vælges, så derfor vil vi nu komme nærmere ind på dette.

 

Hvad betyder nikotinstyrken?

Det er muligt at købe e juice med nikotin og e juice uden nikotin. Nikotinstyrken på en given e væske måles i milligram pr milliliter. Der er mange der gerne vil have en håndgribelig måde at kunne forstå de forskellige nikotinstyrker på. Nedenfor finder du et skema som groft indeler de forskellige nikotinstyrker i kategorier og sammenligner med almindelige cigaretter. Det er til at tage og føle på og er forståeligt, men tager ikke højde for, hvilket udstyr der anvendes til at dampe e-væskerne. 

 

E juice med nikotin inddelt i styrker

Du kan se samtlige e væske smage og nikotinstyrker her

 Nikotinindhold

 Svarer til

 0 mg/ml

 Helt uden nikotin

 6 mg/ml

 En mild cigaret

 12 mg/ml

 En light cigaret

 18 mg/ml

 En alm. cigaret

 

Sådan finder du din nikotinstyrke

Den hurtige tilgang til at finde den rette nikotinstyrke til dine e cigaretter er at tage udgangspunkt i skemaet ovenfor, med mulighed for at justere doseringen af nikotin hen ad vejen. I så fald skal du blot tage udgangspunkt i, hvad du er vant til at ryge. Ryger du eksempelvis light cigaretter, så vil ca. 12 mg. være udgangspunktet for dig. Højere nikotinstyrke hjælper dig med at mætte nikotintrangen, så start evt. hellere lidt for stærkt end for mildt, da det kan være meget svært at føle den tilfredshedsfølelse du er vant til. Når du er kommet i gang, kan du lige så stille trappe ned for nikotinstyrken på e væsken. Hvis du ønsker at stoppe helt med nikotinen, kan du komme ned på 0 mg/ml, og dermed være fri af nikotinen.  

Nikotin leveret af e cigaretter ift. traditionelle cigaretter?

Leverer e cigaretter den samme mængde nikotin til blodbanen som en traditionel cigaret? Der er lavet mange undersøgelser på dette og de kommer frem til at der er forskel på mængden af nikotin der leveres af e cigaretter og traditionelle cigaretter. Læs for eksempel resultaterne i denne undersøgelse foretaget af Scientific Reports.

  

Har dit e cigaret udstyr indvirkning på nikotinen

Har det udstyr der bruges, herunder tank og hardware, betydning for optagelsen af nikotin? Svaret er: Ja! Tobak Control har foretaget en undersøgelse om e cigaretter og nikotin. Ved brug af automatiseret udstyr til at suge i cigaretter og e cigaretter, kom de frem til, at nikotinudbyttet fra e-cigaretter giver mindre nikotin pr. pust ift. traditionelle cigaretter. Yderligere kom de frem til, at e-cigaretter kun leverer beskedne nikotinkoncentrationer, såfremt forsøgsgruppen består af uerfarne e-cigaret brugere, mens de mere erfarne dampere faktisk var i stand til at opnå koncentrationer svarende til dem, der produceres fra traditionelle cigaretter. Derfor er måden, hvorpå man bruger e cigaretter, vigtigt for, hvor meget nikotin man eksponeres for. Lignende resultater blev beskrevet i The Oxford Journal.

Tidligere rapporter har beskrevet minimal nikotinlevering ved brug af e cigaretter. I de undersøgelser indgik cigaretrygere, der ikke var erfarne e cigaret brugere. Endvidere var de anvendte e cigaretter små e cigaretter, der til forveksling ligner en traditionel cigaret, der som bekendt ikke frigiver den samme mængde nikotin. I en nyere undersøgelse, har man anvendt erfarne e cigaret brugere som har benyttet deres foretrukne udstyr, opfyldt med deres foretrukne e væske og nikotin koncentration. Under disse betingelser optog brugerne langt mere nikotin under deres dampning. Dette er således et vigtigt område at have fokus på for fremtidig forskning, da resultaterne kan påvirkes betydeligt afhængigt af det anvendte udstyr samt brugernes erfaring med e cigaretter.  Undersøgelserne fortæller os, at ved hjælp af forskellig e cigaret hardware,  opnås der stor forskel på hvor effektivt nikotinen absorberes i kroppen og at det ligeledes har en væsentlig betydning, om brugeren er erfaren eller ej. Det siger sig selv, at det også er afgørende om der anvendes 6mg nikotin ift. 18mg. Vælger man at anvende godt dampudstyr, bør det gå hånd i hånd med at man trapper ned i de lavere nikotin styrker.

 

Hvilken type udstyr skal jeg bruge?

Mange vil sikkert spørge sig selv: Hvilket udstyr skal jeg bruge og hvordan ved jeg om jeg benytter udstyr der øger optagelsen af nikotin? Som udgangspunkt kan det siges, at vikler man selv sine coils i eksempelvis en Geekvape Ammit 26 RTA eller dripper, (også kaldt rebuildable), så arbejder man med udstyr der virkelig udskiller nikotinen effektivt. Bruger man Mods, som fx Eleaf iStick 30W med tilhørende Sub-ohm tank, så vil du ligeledes blive udvinde for en forholdsvis stor mængde nikotin, dog stadig en smule mindre end ved ”selvbyggede” coils. Anvendes et eGo/EVOD batteri med en C1+ tank, vil den optagede nikotinmængde falde betydeligt, men påsættes en lidt anderledes tank, såsom Aspire CE5, vil det igen forbedre nikotinoptagelsen – dog slet ikke på niveau med hvad en subtank leverer. Udstyret er altså afgørende for, hvilken nikotinstyrke du bør vælge. Generelt kan det siges, at anvendes udstyr, såsom en Sub-ohm tank, så vil 6mg nikotin kunne leve op til de flestes behov, hvorimod benyttes eGo C1+, så skal der anvendes 18mg eller over, for at få en lignende mængde nikotin. I sidste ende er det naturligvis helt op til en selv at afgøre hvad der virker for én.

Vi håber du har fået brugbar information ud af dette indlæg. Har du spørgsmål til  noget omkring vores produkter eller webshop er du altid velkommen til at kontakte kundeservice på info@din-ecigaret.dk