Er du i tvivl om, hvordan man tager snus eller nikotinposer, som er betegnelsen for den udgave, der er lovlig i Danmark? Bare rolig, herunder følger en snus-guide, hvor du får svar på, hvordan man tager snus, hvor lang tid man skal have det i munden, samt hvordan du bedst opbevarer snus.

Guide: Hvordan tager man snus?

Det kan være svært at gennemskue, hvordan man tager snus, hvis du ikke har prøvet det før. Det er heldigvis ikke så svært, da det primært handler om at placere snusposen korrekt. Snus skal ikke tygges, men derimod placeres mellem din over- eller underlæbe og tandkødet, hvorefter smagsaromaerne og nikotinen frigives. 

Sådan tager du snus:

  1. Start med at åbne låget på din snuspakke og tag fat i hjørnet af en snuspose med tommel- og pegefinger.
  2. Løft overlæben med den anden hånd, så du kan placere snusposen mellem dine gummer og din læbe.
  3. Ret til, så snusposen sidder komfortabelt og diskret uden at være i vejen, når du taler eller drikker.
  4. Når snusposen kommer i kontakt med dit spyt, bliver den vædet, hvorefter nikotinen og aromaen frigives.
  5. Efter 20-30 minutter vil effekten være aftagende, og du kan nu fjerne snusposen med fingrene eller spytte den ud.
  6. Brug eventuelt det lille kammer under låget til at opbevare den brugte snuspose, indtil du er i nærheden af en skraldespand. 

Den lidt mere erfarne bruger kan placere snusen i den rigtige position ved at lægge den på tungespidsen, som efterfølgende anvendes til at glide den på plads. Det kræver lidt mere træning, men når først, du har lært det, er det nemt at placere din snuspose på en diskret måde med tungen.

Vær opmærksom på, at snus traditionelt set ikke placeres over fortænderne, men enten i højre eller venstre side af munden. Det skyldes blandt andet, at snus kan misfarve tænderne. Det er dog ikke tilfældet med hvid snus og nikotinposer, men alligevel foretrækker de fleste at placere posen i højre eller venstre side af munden.

Hvor lang tid kan man have snus i munden?

Når du har placeret snusposen mellem læben og tandkødet, går der ikke lang tid, før du kan mærke effekten af nikotinen og smagsaromaen. De forskellige snusvarianter indeholder forskellige mængder af nikotin. Nogle mærker kan fås i flere forskellige varianter, mens andre udelukkende har én nikotinstyrke.

Uanset, hvor meget nikotin de enkelte varianter indeholder, vil du typisk opleve, at effekten aftager efter 20-30 minutter. Når både nikotin og smag er aftaget, kan du tage snusen ud igen, da den ikke længere har en effekt. Du kan sagtens synke dit spyt, imens du har snus i munden, da det hverken giver ubehag eller maveonde.

Hvordan vælger jeg den rigtige snusvariant?

Det er vigtigt, at du vælger en snusvariant, som passer til din nikotintolerance og smagspræference. Der findes mange forskellige slags snus, men den type snus, du kan købe i Danmark, kaldes for nikotinposer. Det er et tobaksfrit alternativ til traditionel snus, men måden, man bruger almindelig snus og tobaksfri snus på, er den samme. 

Der findes mange forskellige smagsvarianter. Du kan blandt andet få tobaksfri snus, som smager af mentol, pebermynte, citrus og lakrids. Vælg én, som matcher din favoritsmag eller prøv med en mere eksperimenterende aroma. Du kan altid finde et stort udvalg af nikotinposer og tobaksfri snus med forskellige smagsvarianter i vores sortiment. 

Herudover skal du sørge for at vælge en, som har et passende nikotinindhold. Hvis du ikke har erfaring med snus, nikotinposer eller andre nikotinholdige produkter, er det en god idé at vælge en mild udgave, som har en lav nikotinkoncentration. Det fremgår altid af æsken, hvor meget nikotin der er i de enkelte poser.

Som begynder er det en god idé at vælge en med en frisk smag som eksempelvis LYFT Easy Mint, der samtidig har et lavt nikotinindhold på 4 mg/g. Det er en passende mængde til dig, der ikke har opbygget en nikotintolerance endnu. Bruger du snus som et alternativ til cigaretter, kan du roligt vælge en med en højere nikotinkoncentration.

Hvordan opbevarer man snus?

Både snus og nikotinposer fås i små runde bøtter, som er kompakte og nemme at have i lommen eller tasken, når du er på farten. Det er en diskret måde at få dit nikotin-fix på, men det er bestemt ikke den bedste fremgangsmåde til langvarig opbevaring af snus. Snusen kan holde sig frisk i omkring en uge i bøtten, hvorefter den stille og roligt begynder at tørre ud.

Hvis du skal opbevare snusen i længere tid end en uge – eksempelvis hvis du køber flere bøtter ad gangen – er det en god idé at opbevare dem i køleskabet. Det sikrer, at de ikke tørrer ud og bevarer samtidig både friskheden og smagen. Snus kan opbevares i køleskab i omkring et år, men du bør altid tjekke holdbarhedsdatoen på pakken.

Guide: Spørgsmål og svar omkring snus

I ovenstående snus-guide har du fået svar på, hvordan du bruger snus, hvor lang tid du skal have snus i munden, før effekten begynder at aftage, samt hvordan du bortskaffer og opbevarer snus bedst. Herunder får du svar på en række spørgsmål omkring snus, som er relevante at vide, uanset om du er begynder eller erfaren bruger af snus.

Kan snus blive for gammelt?

Som med de fleste andre produkter, har snus også en holdbarhedsdato. Den eksakte holdbarhed varierer fra variant til variant, men som udgangspunkt kan snus holde i omkring ét år, hvis du opbevarer bøtten i køleskabet ved den rigtige temperatur.

Opbevarer du snus ved stuetemperatur, kan den holde i omkring en uge, før den begynder at tørre ud og miste sin smag. Det er derfor en god idé at opbevare dine æsker i køleskabet, hvis du ikke har dem med på farten. Du kan desuden se holdbarheden for det enkelte produkt på æsken.

Hvor mange stykker snus er der i en pakke?

Det varierer fra producent til producent, hvor mange stykker snus der er i én pakke. Som udgangspunkt er der mellem 18 og 22 poser i en enkelt pakke snus. Når du køber snus online, kan du altid se, hvor mange stykker snus, der er i den enkelte pakke.

På vores produktsider oplyser vi tydeligt, hvor mange poser der er i de forskellige bøtter snus. Hvor mange dage eller uger en bøtte rækker til afhænger af dit individuelle forbrug af snus.

Hvordan bortskaffer man snus?

Når effekten er aftaget, skal du ikke sluge snusposen, da det kan give dig ondt i maven. I stedet skal du fjerne posen ved at bruge tungen eller dine fingerspidser. Du bør smide den brugte snuspose i skraldespanden eller opbevare den i kammeret under æskens låg.

Hvis du ved en fejl har slugt snus og oplever ubehag udover det sædvanlige, bør du kontakte din egen læge eller vagtlægen. Det er normalt at opleve kvalme og opkast, når man sluger en snuspose, men i nogle tilfælde er bivirkningerne mere alvorlige.

Befinder du dig et sted, hvor du ikke har mulighed for at smide snusen i skraldespanden, er det praktisk at anvende låget til opbevaring af de brugte poser. På den måde undgår du at smide snusen i naturen eller på gaden – og så kan du smide dem ud, når du kommer i nærheden af en skraldespand. Så passer du godt på naturen, og du undgår desuden at være skyld i, at en forbigående hund sluger snusposen, med en stor risiko for en nikotinforgiftning til følge.

Hvor mange gange kan man genbruge snus?

Snus er normalt designet til engangsbrug. Når du placerer en portion snus under læben, frigiver den nikotin og smag i løbet af en periode på 20-30 minutter. Når denne periode er slut, anbefales det at kassere snusen. Genbrug af snus kan føre til tab af smag og en mindre behagelig oplevelse.

Hvor meget snus skal man tage, før man kan se det?

Der er ikke en bestemt mængde snus, der skal tages, før man kan se det. Langvarig brug af snus er dog forbundet med visse sundhedsmæssige risici.

Snus vil f.eks. kunne gøre skade på dine tænder og tandkød, og tandlægen vil ofte være den første til at opdage skaderne i forbindelse med de rutinemæssige tandundersøgelser. Danske tandlæger oplever bl.a., hvordan snus kan skabe forandringer i mundslimhinderne, og hvordan tandkødet kan ætse og krympe sig sammen. Enkelte af skaderne er så omfattende, at de ikke kan rettes op igen. Hvis du ønsker at stoppe med at tage snus så har vi en en guide til at stoppe med snus du kan følge.